Saturday, April 4, 2020

GEOGRAPHY bits

*🔥GEOGRAPHY bits🔥*



541. Which of the following la the major rubber producing states

in India?

(a) Punjab

(b) Odisha

(c) West Bengal

*(d) Kerala📒*

(e) Madhya Pradesh

Ans: (d)


542. The NTPC has decided to set up its first coal-based power

plant in which of the following North-Eastern States?

*(a) Assam📒*

(b) Arunachal Pradesh

(c) Mizoram

(d) Meghalaya

(e) None of these

Ans: (a)


543. Which of the following is a major sugarcane-producing state

in India?

(a) Odisha

(b) Arunachal Pradesh

(c) Kerala

*(d) Maharashtra📒*

(e) Manipur

Ans: (d)


544. Which of the following is/are considered a Renewable Source

of Energy?

(A) Wind Energy

(B) Solar Energy
(C) Nuclear Energy

(a) Only (A)

(b) Only (B)

(c) Only (C)

*(d) Only (A) and (B)📒*

(e) All (A), (B) and (C)

Ans: (d)


545. Which of the following is NOT a food-grain?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Maize

(d) Jowar

*(e) Cotton📒*

Ans: (e)


546. India is the largest tea producing country in the world. It is

grown in which of the following states mainly?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Bihar

(d) Odisha

*(e) Assam📒*

Ans: (e)


547. Which of the following cannot be called a rubber-producing

state?

(a) Kerala

*(b) Uttar Pradesh📒*

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

(e) All are rubber-producing states
Ans: (b)


548. Which of the following is grown in the cold climate of

Kashmir?

(a) Coconut

(b) Palm

*(c) Saffron📒*

(d) Jute

(e) All of these

Ans: (c)


549. Which of the following is NOT a plantation crop?

(a) Coconut

*(b) Potato📒*

(c) Oil Palm

(d) Cashew

(e) Rubber

Ans: (b)


550. Which of the following is NOT a cash crop?

(a) Tobacco

(b) Cotton

(c) Coffee

*(d) Bajara📒*

(e) Tea

Ans: (d)


No comments:

Post a Comment