Thursday, April 2, 2020

Geography- Objective Questions- Indian Rainfall


Geography- Objective Questions- Indian Rainfall



1) Which state receives rainfall from north-east monsoons?
Ans)Tamilnadu
2) Which states receives rainfall from retreading monsoons?
Ans)Tamilnadu
3) Which states receives rainfall from Northwesters’ or ‘Kal Baisakhi’?
Ans) West Bengal
4) which states /region receives winter rainfall by western disturbances ?
Ans)Punjab , Delhi & Haryana
5) which region/state does not receives much rainfall in the south-west monsoon season ?
Ans)Tamilnadu coast
6)Which parts of India gets rainfall by western disturbances during winter ?
Norh westerns part of India
7)The state having the highest rainfall by North-East Monsson is ?
Tamil nadu
8)Which state receives rainfall from South West monsson?
Jharkhand
9)Six-eight months rainy season prevail in part of which state ?
Ans)Assam & Kerella
10)The western disturbances which bring rainfall to the north west region of India occur during:
Cold weather season
11)South- West monsoon reaches Assam in which month ?
Ans)Mid Septemeber
12)South –west monsoon reaches Kerela coast in which month?
And) end of May
13) South –west monsoon reaches Konkan coast in which month?
Ans)early June
14) South –west monsoon extends over entire country by which month?
Ans)Mid August
15)North –east monsoon cause rainfall in South_Eastern part of peninsular India during which month?
Ans)November-December
16)Tamil nadu coast gets most of its rainfall during which month ?
Ans)october & Novemeber
17) which part receives heavy rainfall during the months Ocotber and Novemeber ?
Ans)Malwa Plateu
18)Monsoon reaches Trivandram in which month ?
Ans)1 June
19)Monsoon reaches Hyderabad in which month ?
Ans)5 June
2)Monsoon reaches Bhuvaneswar in which month ?
Ans)1o June
21)Monsoon reaches Bhopal in which month ?
Ans)15 June
22)Monnsonns starts retreating from Punjab plains by which month ?
Ans)Mid September


23)Which places receives rainfall less than 20 cms ?
Ans)Jammu & Kashmir
24)Whch place/state receives average annual rainfall 1050 cm?
Meghalaya
25)Which places/regions receive average monthly rainfall less than 10 cm?
Punjab,Haryana, Rajashthan, HP , Kashmir
26)The annual variability of rainfall is over 50 percent in which regions/states ?
Ans) western Rajasthan
27)Which region receives rainfall of 10-20 cm in October & November and less than 5 cm in rest of the month ?
Ans)Karnataka
28)Which region/states receives rainfall ranges 10 cm to 30 cm in October to December ?
Ans)J & K
29)Which region receives annual rainfall less than 50 cm in a year ?
Leh in Kashmir
30)The areas where monthly rainfall during October to December ranges 10 cm to 30 cm fall in
Ans)East west of Tamil nadu and Andhra Pradesh
31)In certain parts of Khasi & jaintia hills , annual rainfall is about :
Ans)800 cm
32)The average annual rainfall experienced in the Rayilsema is about :
Ans)Below 60 cm
33)The rainfall in Jaisalmer is :
9 cm
34)In certain parts of Khasi and Jaintia hills, annual rainfall is about
Ans)1000 cm
35)Interior of the Deccan plateau receives an annual rainfall of less than 60 cm, mainly because :It is away from the coast.
36)Which is considered to cause an advrse of effect on Indian monsson ?
El –nino
37)On the basis of rainfall patterns, India has been divided into the how many number of rainfall regions ?
62
38)The western coasts of India receive very high rainfall in summer mainly due to ….
Western Ghats
39)Which is the wettest place in India?
Mawsynram
40)Nagpur gets scanty rainfall as it is located onwards:
Leeward side
41)Due to which factors Pune receive much lesser rainfall as compared to Mumbai ?
It is located on the leeward side of western Ghats
42)Which is raniest station ?
Ans)Shilong
43) Which is the driest station ?
Ans)Leh

No comments:

Post a Comment