Sunday, April 5, 2020

General Knowledge bits

552. Which of the following is known as the 'Pearl City'?

(a) Kandla

(b) Tuticorin

(c) Kochi

*(d) Hyderabad💣*

Ans: (d)


553. The Buckingham Canal, which has been declared a National

Waterway of India recently, is a canal running from

(a) Punjab to Haryana

(b) Mumbai to Goa

*(c) Vijayawada to Villupuram💣*

(d) Cochin to Kozhikode

(e) Kanyakumari to Rameshwaram

Ans: (c)


554. In which of the following states is Rosa Power Plant located?

(a) Uttar Pradesh

*(b) Madhya Pradesh💣*

(c) Odisha

(d) Haryana

(e) Punjab

Ans: (b)


555. Which of the following is NOT a food crop?

(a) Maize

(b) Bajra

(c) Paddy

(d) Wheat

*(e) Cotton💣*
Ans: (e)


556. India has the second largest concentration of tribal people in

the world. Which of the following countries is the first in this

regard?

(a) France

(b) China

(c) Iraq

(d) Iran

*(e) Africa💣*

Ans: (e)


557. Which of the following is the name of very violent and serious

type of winds which bring a lot of disaster?

(a) Trade winds

*(b) Hurricane💣*

(c) Cirrus

(d) Stratus

(e) None of these

Ans: (b)


558. In which of the following states, Teesta Urja hydro-power

project is proposed to be set up?

*(a) Sikkim💣*

(b) Andhra Pradesh

(c) West Bengal

(d) Arunachal Pradesh

(e) Assam

Ans: (a)


559. India shares its border with China along the Himalayan

range. Which of the following states touches the border of

China?

(a) Punjab

(b) Bihar

*(c) Arunachal Pradesh💣*

(d) Chhattisgarh

(e) All of these

Ans: (c)


560. Which of the following is NOT a plant product?

(a) Camphor

(b) Aloe vera

(c) Vanilla

(d) Kiwi

*(e) All are plant products💣*

Ans: (e)


561. Major producer of mulberry silk in India is

(a) Jammu and Kashmir

(b) Jharkhand

*(c) Karnataka💣*

(d) Assam

(e) Himachal Pradesh

Ans: (c)


562. Which of the following places in India does not have a

nuclear power plant?

(a) Narora

(b) Rawatbhata

*(c) Silchar💣*

(d) Tarapore

(e) Kalpakkam

Ans: (c)


No comments:

Post a Comment